Zomaar 'n dag op het kinderdagverblijf.
Hoe ziet zo'n dag er eigenlijk uit? Gaan we nog iets leuks doen vandaag? Is er iemand jarig misschien?

Dagindeling 

De globale dagindeling:

 • Van 7.30 tot 9.00 uur kunt u uw kind brengen
 • Om 9.00 start het dagprogramma
 • Vanaf 16.30 uur kunt u uw kind ophalen
 • Om 18.30 sluiten wij 

Dagritme baby's- dreumesen 

In de twee opstartgroepen handhaven we voor de baby's zoveel mogelijk het voeding- en slaapritme van thuis. Door de komst van baby's ontstaat voor leidsters vaak een groep die bewerkelijk is qua begeleiding, juist omdat baby's zoveel mogelijk hun eigen ritme volgen. Daarom streven we er naar om zodra een kind dat toe laat, een vast schema te volgen dat in het belang is van het kind, de ouders en de leidsters. Zodra baby's overgaan naar vaster voedsel, ontstaat vanzelf een meer vast dagritme. Tussentijds, als baby's wakker zijn, doen wij verschillende aandachtsspelletjes met de baby's en knuffelen wij de baby's om ervoor te zorgen dat ook baby's het bij ons naar hun zin hebben. 

De dreumesen die op de babygroep zitten hebben vaak al een "dagverblijfritme" qua eten en slapen. Ook voor hen zijn er uitdagende materialen om mee te spelen en worden er activiteiten aangeboden die passen bij de ontwikkeling.

Dagritme peuters

Ook voor de peuters is een vast dagritme van belang. Wij starten het dagprogramma met vrij spel. Dit vinden wij belangrijk, in vrij spel kunnen kinderen hun emoties en fantasie kwijt. Rond 9.30 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd. Er wordt een kring gemaakt en fruit en sap aangeboden. Tijdens het kringgesprek bekijken de leidsters wat er zoal gedaan kan worden met de aanwezige kinderen in de groep. Na het kringgesprek wordt er een activiteit aangeboden zoals voorlezen, knutselen, tekenen of spelen met klei of duplo. Als het weer het toelaat nemen we de kinderen mee naar buiten om op onze eigen buitenspeelplaatsen te spelen of om een gezamenlijke wandeling te maken. Ons kinderdagverblijf ligt centraal gelegen ten opzichte van grote speelvelden en een speeltuin waar wij als het even kan naar toe gaan. 

Vaste momenten van de dag

 • Van 9.45 tot 10.15 krijgen de kinderen vers fruit, drinken en een koekje
 • Door de dag heen hanteren de leidsters vaste verschoontijden waarop ze kinderen verschonen. Als een kind daaraan toe is (en in overleg met de ouders) krijgt het tevens zindelijkheidstraining
 • Van 11.30 tot 12.30 krijgen de kinderen belegd brood en drinken
 • Tussen 12.30 en 15.00 krijgen kinderen die een middagslaapje doen, de kans om te slapen. De rest gaat "snouzelen" op een matrasje, naar een verhaaltje luisteren of een dvd kijken met educatieve programma's of, als het weer het toelaat, lekker naar buiten
 • 's Middags als iedereen wakker is wordt er in de kring een cracker met iets erop gegeten en sap gedronken, daarna volgt er weer een activiteit gevolgd door vrij spel
 • Om16.30 uur is het gezamenlijk opruimen, laatste verschoonronde en wordt er een soepstengel gegeten, er wordt afgesloten met een verhaal
 • vanaf 17.30 gaan we vaak naar de grote zaal 

Activiteiten

Gaan we nog iets leuks doen vandaag? 

Om de week komt "Monkey Moves" bij ons. Zij bieden een activiteitenprogramma aan gebasserd op sport; elke keer weer wat anders. Het is altijd weer feest als zij er zijn.
Monkey moves komt elke keer op een andere dag zodat zoveel mogelijk kindjes (groot en klein) er plezier aan beleven. 

Sinterklaas, kerst, carnaval, van alles is een feest te maken. Dit doen we dan ook graag. Er is een speciaal "crea-team". Dit team verzint activiteiten en werkt met thema's. Dit varieert van knutselen tot het organiseren van uitstapjes die te maken hebben met een thema. 

Als het weer het enigzins toelaat gaan we naar buiten. Met de bolderkar naar de speeltuin of een wandeling maken. Rennen op de speelplaats of lekker scheppen in de zandbak. 

Feesten

Is er iemand jarig misschien? 

Een verjaardag maakt onderdeel uit van een belangrijk ritueel. We maken er een echt feest van. Bij de babygroepen wordt de verjaardag gevierd met gezang en een cadeautje. Vaak nemen de ouders een gezonde traktatie mee.
Op de peutergroep vieren we het wat uitgebreider. Er worden kaarsjes uitgeblazen, er wordt gezongen en een cadeautje "getoverd" met een toverstaf. Daarna mag de jarige trakteren.
Als ouder bent u natuurlijk van harte welkom om dit feest mee te vieren.  

Regelmatig worden er allerlei dingen verzonnen en georganiseerd, soms groot, soms klein. In 2022 bijvoorbeeld was er een groot zomer "Hawaii" feest voor alle ouders, kinderen, broertjes en zusjes, opa's en oma's van KDV, BSO en POV.